Tehnologie
TeraPlast Recycling - reciclator și colector de deșeuri din PVC rigid
Top 10 procesatori
Capacitatea instalată a TeraPlast Recycling ne poziționează în top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa și va sigura o cotă de piață de 2.85 % la nivel european
Surse deșeuri
Tehnologia de ultimă generație asigură posibilitatea procesării deșeurilor post-consum și post-industriale. Datorită versatilității liniei de procesare, TeraPlast Recycling poate utiliza ca surse de deșeu numeroase tipuri de produse: profile tâmplărie, țevi, fittinguri, jaluzele, glafuri, lambriuri, canaleți.
Capacitate procesare
Linia de reciclare are o capacitate instalată de 12.000 tone și poate procesa în medie 1.000 tone/lună deșeu PVC rigid
Investiții
Până în prezent Teraplast SAa investit 4 milioane euro în linia de reciclare PVC rigid. Tehnologia de reciclare este conformă ultimelor tendințe din piață, fiind achiziționată de la producători de profil din Germania și Italia precum Hamos, Herbold, Gauss Magnetti, Apro, Geco, Pallman, Theysohn.
Sustenabilitate
Linia de reciclare a companiei TeraPlast Recycling este o linie modernă și complet funcțională, de reciclare a deșeurilor din PVC rigid. TeraPlast Recycling își dorește să crească gradul de colectare și reciclare a deșeurilor de PVC din piața din România.
Impactul asupra mediului
Atitudinea responsabilă a TeraPlast Recycling este reflectată prin măsurile constante de minimizare a impactului pe care produsele și activitatea sa le pot avea asupra mediului înconjurător.
Fluxul tehnologic pentru reciclarea deșeurilor din PVC
TeraPlast Recycling achiziționează deșeuri din PVC în stare brută. Acestea sunt grupate în două categorii.
- Deșeuri post-procesare – provin de la producători de repere din PVC și sunt materiale curate, neimpurificate, care pot fi introduse direct în procesul de măcinare pulverizare;
- Deșeuri post-consumator: au fost deja utilizate și au ajuns la sfârșitul duratei de viață (demolări, confecționeri ferestre, etc.).
- Etapa de Sortare-Măcinare-Spălare începe cu sortarea manuală a deșeurilor din PVC într-o instalație cu 8 posturi de sortare, unde sunt îndepărtați contaminanții nedoriți (lemnul, fierul, PE, PP, Policarbonat, etc.)
- După sortarea manuală, deșeurile sunt transportate cu un încărcător frontal pe o bandă transportoare, care alimentează o moară cu ciocane. Aici, acestea sunt reduse la dimensiunea de 10-20 cm.
- Pasul următor presupune îndepărtarea metalelor feroase și neferoase. Acest procedeu este realizat cu un magnet foarte puternic și cu un separator Eddy Current.
- O nouă moară, cu cuțite, reduce dimensiunea materialului la aproximativ 8 mm. Acest proces de măcinare are loc în mediu umed, cu o prespălare a materialului.
- Un spălător cu fricțiune spală materialul în faza următoare. Toată apa murdară va rămâne la baza echipamentului, în timp ce materialul spălat va urca cu ajutorul unei spirale și va ajunge în tancul de separare prin flotație. Aici sunt eliminați contaminanții care plutesc: lemnul, hârtia, PE, PP. PVC-ul e un material mai dens ca apa și se depune pe fundul tancului.
- Urmează trecerea materialului în uscătorul mecanic, apoi transportarea acestuia printr-un uscător termic, care va lăsa o umiditate de doar 1-2%.
- După uscare, PVC-ul va mai trece printr-o treaptă de sortare a metalelor feroase și neferoase, iar apoi va fi însăcuit.
- Această etapă e utilizată pentru a separa PVC-ul de garniturile din cauciuc sau PVC plastifiat. Procesul e realizat cu ajutorul unui echipament care utilizează permeativitatea dielectrică dintre două plastice care trebuie separate.
- Materialul este introdus într-un mic siloz prevăzut cu un senzor de nivel. Apoi este dozat într-o unitate de încărcare electrostatică, cu ajutorul unui transportor cu vibrații, unde plasticul A este încărcat negativ, iar plasticul B, care e încărcat pozitiv, formează elementul principal al echipamentului. În funcție de polaritatea particulelor, materialul este separat într-un câmp electrostatic.
- Separarea optică este necesară pentru a obține materiale sortate pe culori.
- Acest proces pornește tot cu introducerea materialului într-un siloz prevăzut cu senzor de nivel. De aici, trei transportoare cu vibrații duc materialul către canalele de separare individuale, unde două camere CCD îl verifică, iar o unitate de control procesează semnalul electric transmis. Culorile care nu corespund sunt eliminate cu ajutorul unui flux de aer activat de ejector.Utilajul mai este prevăzut cu trei canale și două trepte de separare. Două canale sunt utilizate pentru prima treaptă de separare, iar al treilea pentru o separare suplimentară, cu scopul de a îmbunătăți calitatea materialului rezultat.
Micronizarea este procesul de transformare a deșeurilor din PVC cu dimensiuni de 8-12 mm în particule de ordinal micronilor (500-1000 microni). Aceasta este efectuată între discurile ascuțite de pe rotor și strator, materialul micronizat fiind evacuat de către un ventilator și condus pe o distanță scurtă, până la ciclon.
Materialul rezultat în urma acestui proces de micronizare este trecut printr-o sită vibratoare, unde se pot obține diferite granulometrii.
În această etapă finală, deșeurile din PVC pulverizate sunt transportate pe mixerul de linie al granulatorului PVC. Aici este mixat în proporții stabilite cu aditivi și materiale de umplutură, pentru a obține un material cu caracteristici cât mai apropriate de materia primă virgină.
Amestecul rezultat este alimentat forțat pe extruderul instalației de granulare. E plastifiat (topit) și omogenizat gradual, iar într-un final e împins prin matrița cu găuri a granulatorului, unde e tăiat la dimensiuni optimize și transportat spre răcitorul cu site vibrante. După răcire, granulele obținute sunt transportate în saci big-bag.
De ce să reciclezi

De ce să reciclezi cu TeraPlast Recycling

De ce să reciclezi cu TeraPlast Recycling
